Annons:

SAS strejknota: 1,3 miljarder – tvångsmässig försäljning av värdefulla tillgångar nära

Strejkerna som SAS pilotföreningar inledde den 4 juli 2022 har redan väsentligt påverkat likviditeten och SAS AB:s övergripande finansiella ställning. Per dagens datum har strejken orsakat över 2 550 inställda flyg, vilket har påverkat över 270 000 passagerare. Hittills uppgår den uppskattade kostnaden av strejken till cirka 100-130 miljoner SEK per dag eller cirka 1,0–1,3 miljarder SEK i ackumulerade kostnader, enligt ett pressmeddelande.

”Vi beklagar djupt att våra kunder påverkas av strejken som leder till förseningar och inställda flygavgångar”

Som tidigare kommunicerats i SAS pressmeddelande den 5 juli 2022 har Bolaget haft tillräcklig likviditet för att uppfylla sina affärsförpliktelser på kort sikt utan att erhålla nytt kapital. En långvarig pilotstrejk innebär dock att Bolagets begränsade kassa, vilken även minskar av säsongsmässiga skäl då sommarens försäljning till stor del redan har ägt rum, kommer att försämras mycket snabbt vid en fortsatt pilotstrejk.

Om pilotstrejken fortsätter kan det komma att äventyra Bolagets tillgång till sådan DIP-finansiering. I ett sådant scenario kommer Bolaget att behöva överväga tvångsmässig försäljning av värdefulla strategiska tillgångar och samtidigt kraftigt skala ner omfattningen av SAS verksamhet och flygplansflotta i avsaknad av ett genombrott i förhandlingarna med piloterna. När dessa åtgärder vidtagits kommer det att vara svårt för SAS att återuppbygga storleken och bredden av nuvarande nätverk och tjänster.

”Vi måste nå en överenskommelse och avsluta strejken så snart som möjligt”

”Vi beklagar djupt att våra kunder påverkas av strejken som leder till förseningar och inställda flygavgångar. Strejken har också en väsentlig inverkan på våra möjligheter att genomföra SAS FORWARD. Vi måste nå en överenskommelse och avsluta strejken så snart som möjligt. Det kommer att kräva att vi finner en lösning som är godtagbar för alla de intressenter som har uttryckt sin avsikt att stödja SAS villkorat av att bolaget lyckas genomföra SAS FORWARD. Strejken sätter genomförandet av chapter 11-processen, och ytterst Bolagets överlevnad, på spel,” säger Anko van der Werff, VD och koncernchef i ett pressmeddelande.

Erno Hildén, Executive Vice President och CFO, lägger till: “Mellan den 1 februari 2020 (kvartalet då pandemin bröt ut) och den 30 april 2022 har de totala förlusterna uppgått till 19,7 miljarder SEK (resultat före skatt). Den pågående pilotstrejken, och dess negativa likviditetseffekt, förvärrar den redan allvarliga situationen. Att ta SAS FORWARD framåt är avgörande för att SAS ska kunna överleva och för att återigen göra Bolaget starkt och investeringsbart.”

Kommentarer är stängda.

Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024