Annons:

Annons:

Flygbolag stäms för diskriminering

DO, Diskrimineringsombudsmannen, stämmer flygbolaget BRA för diskriminering kopplat till etnisk tillhörighet.

En passagerare utsattes för en extra säkerhetskontroll i samband med en flygning med Malmö Aviation (nuvarande BRA) från Landvetter till Stockholm i juli 2015. Kabinpersonalen uppfattade det som att mannen hade koppling till en annan passagerare som skulle genomgå en extra kontroll pga sitt beteende ombord. Båda männen hade svart hår och helskägg.

–DO anser att mannen blev sammankopplad med den andre passageraren på grund av sitt utseende och att han därmed blev utsatt för diskriminerande etnisk profilering, säger Anna Rosenmüller Nordlander, processförare på DO i ett pressmeddelande.

Utgången är oviss då Montrealkonvention begränsar möjligheten att driva sådana här skadeståndsmål mot flygbolag.

–Do anser att det finns skäl att ifrågasätta om den begränsning som konventionen innebär håller. I grunden handlar det om i vilken utsträckning man kan begränsa skyddet för mänskliga rättigheter i samband med flygtransporter, säger Anna Rosenmüller Nordlander.

2 kommentarer

  1. FD Pilot med säkerhets utbildning: Känns bra att BRA tar säkerhetsaspekterna på allvar. Passagerare kommer att känna bra trygghet med BRA och förhoppningsvis så ökar passagerar antalet efter detta. Anmälan från DO har ett löjets skimmer över sig och gjord av byråkrtater utan praktisk livs erfarenhet. Skönt att man kan lita på BRA. Svara
  2. Lågvingat: Vilken etnicitet har man med skägg och svart hår? Vilken etnicitet har jag med ljust kort hår? Vit, medelålders man, misstänkt för det mesta ? Sätt säkerheten , och enbart säkerheten främst! Råkar man ha ett utseende som liknar någon känd misstänkt eller efterspanad så får man stå ut med en extra koll. Jag känner en tysk som heter Baader .... hela 70-talet fick han dra ner brallorna på alla flygplatser pga sin ökände kusin. Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

2 KOMMENTARER ÖPPNA
AFFÄRSRESESÄLJARE GÖTEBORG
Sista ansökningsdag:
27 maj 2019