Annons:

Annons:

Slopad flygskatt ger andrum för regionala flygplatser

Flygskatten har haft en inverkan på nedlagda flygbolag och inställda flyglinjer. Att skatten nu tas bort är extra viktigt för små och ofta utsatta flygplatser, skriver Peter Larsson VD Svenska Regionala Flygplatser i ett pressmeddelande.

Sveriges riksdag beslutade på onsdagen om en budget för 2019 som också innebär ett avskaffande av flygskatten från den första juli 2019. Detta är ett mycket välkommet beslut och innebär också en lättnad för våra flygplatsers ofta utsatta situation. Svenska regionala flygplatser (SRF) har både inför och efter att flygskatten infördes varit kritisk till skatten då den i praktiken saknat koppling till faktiska utsläpp.

Redan när skatten utreddes var utredaren själv tveksam till den. I det närmaste alla remissinstanser sågade den. Rent politiskt blev frågan väldigt infekterad när oppositionen krävde att skatten skulle avskaffas. Ändå drevs den igenom och har gällt i nio månader. Under den tiden har ett antal flygbolag gått i konkurs, linjer har dragits in och flygandet minskat. Det har knappt varit märkbart på stora destinationer eller för utrikesresandet men för enskilda inrikeslinjer och mindre orter har det ibland varit förödande.
På 40 år har utsläppen per flygstol minskat med 70 procent. Flygets färdplan är ett fossilfritt inrikesflyg år 2030 och att all flygtrafik från svenska flygplatser är fossilfri år 2045. Flygbranschen deltar även aktivt i arbetet runt regeringens biobränsleutredning.
Idag är bioflygbränsle en bristvara och är runt fyra gånger dyrare än fossilt flygbränsle. Viktiga steg har tagits för att öka tillgången på bioflygbränsle vilket kommer pressa priset. Likaså har SRF och våra flygplatser en dialog med de bolag och industrier som håller på att utveckla elektrifierade flygplan. Elflygen kommer introduceras om bara några år och de är speciellt intressanta på mindre destinationer, alltså för våra flygplatser.

Skriver Peter Larsson, vd på Svenska Regionala Flygplatser i ett pressmeddelande.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Haman Scandinavia söker Key Account
Sista ansökningsdag:
24 november 2019
Manager Cities + Tours
Sista ansökningsdag:
24 november 2019