Annons:

Hotellen mot tuff höst

Hösten spås bli tuff för många hotellägare. Även om sommaren går bra räddar det inte hotellåret efter den tunna våren då affärsresenärerna svek Sverige.

Antalet sålda rum i Sverige rasade ner 17 procent i april och 8 procent i maj. Det förklaras av att många av affärsresenärerna, som vanligtvis står för 70 till 80 procent av efterfrågan i storstäderna, lyste med sin frånvaro, skriver TT och E24.
– Sverige är ett mycket exportberoende land och när exporten försvagas så pass mycket får vi ett stort bortfall av affärsgäster, säger Thomas Jakobsson, ekonom på branschorganisationen Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, till TT.
I Göteborg var nedgången i april 23 procent, i Stockholm 17 procent och i Malmö 7 procent. En del av nedgången i april förklaras med att påsken inföll då i år.
– Att Malmöhotellen klarade sig så pass hyggligt beror till stor del på att den svaga kronan lockade många konferens- och affärsgäster över sundet från Köpenhamn, säger Thomas Jakobsson.
Nedgången bromsades upp i maj och i juni ökade antalet sålda rum med nästan 4 procent. Rumspriserna har hittills i år sänkts med omkring 5 procent.

Kommentarer är stängda.

Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024