Annons:

”Finnarna inredde lönnkrog under golvet”

Jane Ringenson var med när TUR sparkade i gång 1984. Sedan dess har hon varit TUR trogen i 30 år. – Det roligaste mässminnet är när finnarna inredde en lönnkrog under golvet.

Hur föddes TUR?
– Mässan Dagens hushåll hade en utlandsavdelning som besökarna gillade och så småningom utvecklades den till en egen resmässa.

Vad hette den då?
– TUR, precis som i dag – fast med tillägget ’84. Varför ändra ett vinnande koncept?

Du började arbeta på Svenska Mässan 1986. Vad har du gjort genom åren?
– I början jobbade jag med olika mässor, men från och med 1995 har jag barat ägnat min tid åt TUR. När jag började där var vi tre personer, idag är vi sex. Jag haft olika uppgifter, men på TUR har jag främst arbetat med försäljningen och det gör jag än idag. In i döden!

Får man fråga om du går på övertid?
– Nej, inte riktigt än, men det närmar sig. Vi får se om jag slutar eller fortsätter. Jag tar en mässa i taget.

Vilket är ditt roligaste minne när du tänker tillbaka på de 30 åren som passerat?
– Jag har varit med om så mycket roligt att det är svårt att välja ett enda. Men ett år såg finnarna som ställde ut att det var något konstigt på skissen bredvid deras monter. Det var en möbelhiss som var markerad, men som givetvis inte syntes under själva mässan eftersom vi la en matta över. Hissen gick ner i underjorden och finnarna undrade om de inte fick ha en lönnkrog där. Sagt och gjort. Vip-kunderna bjöds ner till ett ”hemligt” rum i källaren! Snacka om att kunna se nya möjligheter!

Har du några mindre roliga minnen?
– Nja, egentligen inte. Det är mest yttre omständigheter som påverkat mässan och lagt en sordin över den. Som när USA och Storbritannien inledde ett krig mot Irak 2003 dagarna före mässans öppnande. Det kändes inte så roligt. Men det är den värld vi lever i allihop.

Du måste ha träffat många kändisar genom TUR-tiderna?
– Jo, en del har det väl blivit. Prinsessan Lilian kommer jag väl ihåg. Hon invigde mässan några gånger och brukade också vandra mellan montrarna. Dåvarande mässansvarig Mona Skoglund, jag och landshövdingen i Halland följde med henne på en snitslad bana. Prinsessan stannade alltid och bytte några ord med utställarna.

Andra kändisar?
– Första gången TUR-festen hölls i Skandinavium och vi hade ett Abba-tema. Då var bland andra Anders och Karin Glenmark och Tommy Körberg med. Vilken fest det var! Jag trodde taket skulle lyfta!

KERSTIN SUNDMARK

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024