Annons:

Uppstädning på gatorna efter New Yorks restaurangkris

Uppfinningsrikedomen var stor när runt 12 000 restauranger i New York flyttade ut på gatan i pandemins inledning vintern 2020. Men nu höjs kraven på att rensa upp i serveringen på gatan. Text: Janne Sundling

Det officiella beskedet är att serveringarna utomhus får fortsätta. Men det drog också med sig nedskräpning, råttor och sämre framkomlighet klagar nu kritikerna. Och de restauranger som uppfann helt egna lösningar, med träväggar och uppvärmning, kan nu få krav på sig att begränsa uteplatserna till bord och stolar som tas bort vid stängning.

– Uteserveringen har varit en gudagåva. Men för att alla ska vara nöjda, invånare och myndigheter, måste vissa förändringar göras, säger Danny Abrams, ägare till Manhattans Mermaid Inn till Bloomberg. De drar fortfarande in 30–35 procent av sina intäkter från uteserveringen.

Från 2023 täner sig staden New York ett permanent program som utökar tillgången till restauranger på trottoaren och gör det möjligt för många av de företag som fått uteserveringarna godkända under pandemin att ansöka om tillstånd igen. För närvarande har mer än 12 000 restauranger i New York City uteservering.

Reglerna för tillgänglighet för utryckningsfordon och minst åtta fot (ca 2,5 meter) trottoarutrymme för fotgängare ska stärkas. Det blir ”attraktiva och välskötta installationer” snarare än ”dessa fula hus som du ser på gatan”, säger Julie Schipper, chef för det speciella Open Restaurants Programmet.

Trots mängden som är kvar har 4 000 restauranger blivit av med sina utetillstånd, och 20 företag har fått böter utfärdade. En krögare berättar att de spenderat runt 25 000 dollar på att göra uteserveringen möjlig även vintertid och tänker nu dra ned på utrymmena ute. 

Programmet Open Restaurants initierades av den tidigare borgmästaren Bill De Blasio, och ska ha räddat 100 000 jobb sedan det skapades i juni 2020, enligt staden.

Men restaurangbranschen kämpar fortfarande för att få tillbaka de intäkter och jobb den förlorat under de senaste två åren när pandemin höll folk hemma. Branschen sysselsatte 30 procent färre i januari 2022 jämfört med januari 2019, enligt en rapport från New York State Comptroller.

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024