Annons:

UPPDATERAD: Säkerhetskontrollen i Terminal 5 har åter öppnat – teknikkaoset ska nu utredas

Kökaos uppstod på Arlanda på grund av ett tekniskt problem i nya säkerhetskontrollen i Terminal 5. Den har nu åter öppnat enligt Swedavia.

”Vi har åter öppnat den ordinarie stora säkerhetskontrollen i Terminal 5 och inlett en successiv överflyttning av resenärer dit. Den andra säkerhetskontrollen i Terminal 5 kommer fortsatt vara öppen parallellt ett tag till”, skriver Peter Wärring på Swedavias presstjänst till Travel News.

Inför byggnationen av den nya säkerhetskontrollen i Terminal 5 gjorde Swedavia en upphandling av en teknikleverantör där valet föll på den kinesiska tillverkaren Nutech. Nutech är dock svartlistat av USA på grund av sin nära koppling till den kinesiska staten.

På torsdagsmorgonen skedde något med tekniken som ledde till att hela säkerhetskontrollen fick stänga, vilket i sin tur ledde till långa köer när passagerna fick gå till Terminal 4 och checka in där.

Trots att Swedavia inte kan säga exakt vad som varit orsaken till problemet, slår de fast att det inte handlar om en hackerattack.

Swedavia vill inte svara på frågan om det är i Nutechs teknik som problemet uppstått.

”Vi har under morgonen haft en teknisk störning. En störning som vi självfallet kommer utreda på alla möjliga sätt. Det handlar dock inte om någon extern påverkan eller hackerattack”, skriver det helstatliga flygbolaget i ett mejl till Di.

Missar du ditt plan på grund av strul i säkerhetskontrollen utgår ingen kompensation från det statliga flygplatsbolaget Swedavia.

Arlanda nya säkerhetskontroll.

Kommentarer är stängda.