Annons:

Till minne av Nina Christensson 1962-2022

Travel News chefredaktör Viggo Cavling minns den banbrytande krögaren Nina Christensson som gick bort i onsdags.

”Som restauratör var Nina en pionjär. Kasta ingen mat, allt på djuret ska ätas upp. Även detaljer man förr knappt gav till hunden.”

Var finns världens bästa restaurang? Svaret är där man som gäst alltid blir igenkänd och välkomnad med sitt namn och ett leende. Att bli sedd och bekräftad är en av våra innersta drivkrafter, ja troligen den allra starkaste. Man kan kalla det fåfänga, men likväl anständighet och ja, kärlek. 

Starka ord, men nu tänker jag på restauratören Nina Christensson i Malmö som gick bort i onsdags alldeles för tidigt. 

Så många gånger under de senaste tjugo årens tid har jag kommit till hennes lunchrestaurang Smak på Malmö konsthall och mötts av leende och skratt. 

Och förstås fantastisk god mat.

Malmö konsthall är en av de viktigaste platserna i mitt liv. Här formades jag som människa och nådde mitt mål att bli en intellektuell person. Jag lärde mig uppskatta samtidskonst i Klas Anshelms vackra hall, men det var i restaurangen jag hade alla möten med människor som blev min krets.

I kassan stod i 99 fall av 100 Nina. Hon kom ihåg vad jag åt förra gången för några månader sedan och sa att nu skulle jag testa något nytt.

Senast jag var på Smak för en dryg vecka sedan var hon inte där. Jag hörde att hon var dålig, men att det skulle gå såhär snabbt var jag inte beredd på.

I den fullsatta matsalen var det den vanliga blandningen av gäster, från nyfödda till rullatorer via stora familjer och förälskade par.

Nina hade inte bara ett gott öga till alla sina gäster.

När hon såg talang i form av en duktig kock, hovmästare eller servitör var hon inte sen att rekrytera personen. På hennes två restauranger Smak och Ruths, tidigare Bastard, kunde man möta personal från hela världen. Senast jag var på den senare krogen arbetade min vän Mimo i baren. Han kom i den stora flyktingvågen från Syrien. På bara några år har han lärt sig perfekt svenska och fått ett jobb som gör att han ler ofta. Det sker tack vare människor som Nina. En sort som vi alla vill vara, men få fixar i verkliga livet. 

Som restauratör var Nina en pionjär. Kasta ingen mat, allt på djuret ska ätas upp. Även detaljer man förr knappt gav till hunden. Hon var även tidig med naturvin. Nina var mitt i sin tid.

Åh, jag kommer att sakna att gå till Malmö konsthall och inte mötas av Ninas leende och skratt. Döden är så jävla onödig, speciellt när den kommer alldeles för tidigt. Ninas betydelse för Skånes restaurangkultur kan inte överdrivas. Hon var sin tids Wilhelmina Skogh, en banbrytande pionjär som drev utvecklingen framåt. Att hon nu är borta känns helt overkligt.

12 kommentarer

  1. Jessica Bjurström: Så fint skrivet, Viggo. Under några få år jobbade jag på restaurang. Ganska många år har jag varit gäst. Håller med dig om vikten av relationen. Tilltalet. Tonaliteten i upplevelse. Nina verkar ha haft allt.
    • Travel News: Tack! Kram.
  2. Helene: Så otroligt fint skrivet Viggo👏🏻🙏🏼🕊. Ja Nina kommer att vara saknad i Malmö - en sann ambassadör för vår stad i alla lägen
  3. Anna H: Fint om fina Nina💔
  4. Ekbergh: Tack Viggo Fina ord Lärde känna Nina början på 80 talet Hon var en profil från get go No nonsense - straight shooter Too soon. Tack för minnen
  5. Isabell Rydberg: Otroligt sorgligt. Vilka fina ord om Nina❤️ Precis så ! Alldeles för tidigt.
  6. Maria (Lotta) K: Så fint Viggo! Nina var en fantastisk person på många sätt, det är så otroligt sorgligt!
  7. Pierre Mens: Tack Viggo för perfekta ord med kärlek on Nina❤️
    • Travel News: Tack! Kram.
  8. Zola: ” Här formades jag som människa och nådde mitt mål att bli en intellektuell person.”
  9. Hussein kassem: Nina var min mentor bästa vän fick mig komma iväg från kriminalitet år 2001 hon satsade på mig och gav mig hopp kärlek och pusha mig i mina svåra tider och bra tider saknaden är stor, vi var som en familj i köket nu är det tomt utan henne 🙏❤️
  10. Lena K: Var på Smak för en vecka sedan, gott som vanligt men saknade Ninas glada leende. Precis som Viggo skriver kände hon igen alla och var så välkomnande. Det var alldeles för tidigt Nina vi saknar dig.
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024