Annons:

Britter försenar flygtrafiken

Storbritannien var sommarens sorgebarn i det europeiska luftrummet.Nästan hälften av flygförseningarna i juli härrörde från de brittiska flygplatserna på grund av brist på flygledare.

Värst drabbade var resenärer mellan de brittiska öarna och Spanien. Varje plan som lyfte mellan dessa länder var i genomsnitt 15,5 minuter försenat.
Det visar siffror från det europeiska flygledningsorganet Eurocontrol och avser förseningar som orsakats av exempelvis trängsel i luftrummet, dåligt väder, bristande flygplatskapacitet. Denna typ av förseningar beräknas orsaka 19 procent av det totala antalet flygförseningar i Europa.
Högst på listan över de mest förseningsdrabbade flygplatserna hamnade London/Gatwick och London/Stansted, där den genomsnittliga förseningen per flygning var 7,9 minuter respektive 7,8 minuter.
Därefter följde Alicante (7,6 minuter), Manchester (7,1) och London/Luton (6,7), medan London/Heathrow klarade sig undan med en åttondeplats (5,4).
Däremot var sommarens flygningar mellan de nordiska länderna i stort sett befriade från förseningar. Den genomsnittliga förseningen var endast 9 sekunder i juli.
För Europa som helhet minskade de flygledningsrelaterade förseningarna med 46 procent under första halvåret jämfört med samma period 2001, från en genomsnittsförsening per flygning på 3,55 minuter till 1,92 minuter. Så låga nivåer har inte uppvisats sedan sommaren 1996. En orsak till nedgången är den kraftigt minskade flygtrafiken i Europa, vilket skapat mindre trängsel i luftrummet och på flygplatser.
KATARINA ERIKSSON

Kommentarer är stängda.

Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024