Annons:

Marilyns makalösa makt

Svenskättlingen Marilyn Carlson Nelson, en av världens mäktigaste affärskvinnor, har tagit Carlson Group till nya höjder.- Jag är stolt över att vi på Carlson Wagonlit i år lyckats slå American Express i storlek, avslöjar hon när Travel News träffar henne under ett snabbesök i Stockholm.

Likt en drottning sveper Marilyn Carlson Nelson på sylvassa klackar ut på altanen, med utsikt över Stockholms hustak. Här, högst upp i den finaste sviten på Royal Viking, bor hon under sitt snabba Stockholmsbesök.
Programmet är väl förberett – hennes kommunikationschef har förberett biografier över alla som Marilyn ska träffa – och späckat:
– 8.00 makeupartisten anländer.
– 8.30 Intervju (en av de sällsynta) med
Travel News.
– 9.00 Fotografering.
– 9.15 Rezidors bolagsstämma.
– 15.00 Möte med Arks ledningsgrupp.
– 15.20 Möte med Arks personal.
– 15.45 Avfärd mot det egna jetplanet.
Och visst är hon en drottning – i det amerikanska näringslivet och den globala reseindustrin. Marilyn Carlson Nelson är arvtagare och styrelseordförande i Carlsons familjeimperium, ett av de största privatägda företagen i världen. Här ingår varumärken som Radisson, TGI Friday, Seven Seas Cruises samt Carlson Wagonlit Travel med över 200 000 anställda och en omsättning på 40 miljarder dollar. Och mer ska det bli, utlovar Marilyn Carlson Nelson självsäkert.
– Vi ska växa främst i Europa, Mellanöstern och Afrika.
Genom sin 30-procentiga omsättningsökning förra året till 24,5 miljarder dollar, har CWT lyckats växa sig störst i världen på affärsresor, framför näsan på ärkefienden American Express som omsatte 20,5 miljarder dollar.
I Rezidor, där Carlson numera är huvudägare med drygt 41 procent av aktierna, tecknades avtal om nästan 9 000 nya rum förra året.
– Vi är nöjda med tillväxten. Att börspriset i Rezidor fallit kraftigt reflekterar inte värdet av vår kedja. Alla hotellaktier har tappat det senaste året.
68-åriga Marilyn Carlson Nelson ler vänligt – och amerikanskt vitt – mot oss, med rosa läppar i exakt samma ton som den exklusiva dräkten. Varje mörkbrun lock ligger perfekt i den fluffiga frisyren. Bakom pudret syns fina rynkor i det kalla vårljuset.
Det är en av de första vårdagarna i Stockholm. Solen flödar in över Riddarfjärden och Stadshuset, över altanen för att tillslut nå de gnistrande diamanterna i hennes halsgrop. Ändå är det mest lysande denna aprilmorgon inte hennes smycken, utan den intensivt bruna blicken under de mascaratyngda fransarna.
Marilyn Carlson Nelsons förfäder utvandrade från Småland och Värmland till Minnesota.
– Mitt svenska arv är väldigt viktigt för mig. När jag blev årets svenskamerikan tog jag med mig barn och barnbarn till Mårbacka för att visa våra rötter. Att ta kort på hela släkten framför samma träd som farföräldrarna blev fotograferade framför för länge sedan kändes mäktigt.
Carlsons styrelseordförande vårdar sitt svenska arv: en timrad sportstuga i svensk stil har byggts i Wyoming. Hon samlar på tavlor av Carl Larsson och Anders Zorn och har inrett ett speciellt svenskrum på huvudkontoret i Minneapolis, där ledningsgruppen överlägger.
Med amerikanskt uttal pratar hon förtjust om ”Varmland” och ”Selma Lagerlof”. Hela tiden väl förberedd. Bredvid den halvätna frukosten på skrivbordet skymtar vi en liten vit lapp med snirkliga bokstäver, Lagerlof. Sunne. Fryken. Marilyn Carlson Nelson lämnar inget åt slumpen.
– Att Selma är en avlägsen släkting känns roligt med tanke på att jag också har skrivit en bok, ”How we lead matters”.
I boken bjuder hon öppenhjärtigt på sin livskompott. Korta anekdoter och insikter från ett liv som företagsledare samsas med visdomsord och personliga minnen som sorgen efter dottern som avled i en bilolycka.
Marilyn Carlson nelson är knappast uppfödd med några silverskedar, trots att hon är arvtagerska till ett familjeimperium värt 2 miljarder dollar, enligt Forbes.com. Familjesemestrarna var få. Var familjen på restaurang var efterrätt förbjudet – det var bättre att stoppa pengarna tillbaka i familjeföretaget.
Fadern, den dominante ultraentreprenören Curtis L Carlson, deklarerade öppet han sörjde att han inte fick en son som kunde ta över koncernen. När hans ambitiösa dotter var gravid med sitt andra barn sändes hon hem från arbetet – med order om att vara hemma och sköta om sin familj.
– Ja, jag var rätt arg på honom då ?, säger Marilyn Carlson Nelson med ett menande skratt.
Många positioner senare erkände pappan till slut att hon var rätt ledare att ta över. Beslutet firades med en tur i baksätet på stridsplanet F-16 – där hon själv höll i spakarna vid en roll – för att illustrera sitt fokus på fart, teamwork och att testa gränserna.
Företaget som Marilyn Carlson Nelson tog över 1999 beskrivs som en demoraliserad organisation som lidit av årtionden av toppstyrning. Sedan dess har företagskulturen förändrats och Carlson Group har hela fem gånger kommit med på Fortunes lista över de 100 bästa arbetsplatserna. Att de anställda fått större möjlighet att arbeta hemma och att ha barnen på företagsdaghem är några exempel på förändringar. Liksom ökad jämlikhet. 40 procent av ledarna i hennes företag är i dag kvinnor.
Kanske är det därför som Marilyn Carlson Nelson tilltalas av den kvinnliga miljön uppe på altanen. Såväl journalister, fotograf, makeupartist som informatör (alla med förnamn som börjar på K) är kvinnor. Kommunikationsdirektör Kim Olsen, som nästan hela intervjun sitter tyst på en stol bakom oss, blir exalterad när företagskulturen kommer på tal.
– Marilyn är fantastisk. Med tre barn som har fullt med aktiviteter skulle jag aldrig kunna klara det här jobbet utan hennes företagskultur.
När det gäller jämställdhet är Marilyn Carlson Nelson stolt över sitt ursprung.
– Sverige ligger i topp när det gäller jämställdhet, även om mina svenska väninnor menar att det finns en del kvar att önska. Fler kvinnor ska till toppen och vi måste ta från hela talangpoolen för att komma framåt. Vi letar efter kvinnor som är villiga att göra de uppoffringar som krävs för att bli globala ledare.
Hur mycket har du själv offrat för din karriär?
– Den mest smärtsamma jag gjort är att säga nej till min son, som jag hade hoppats skulle ta vid som koncernchef. Styrelsen ansåg inte att han var mest lämpad för posten.
Sonen stämde såväl sin mamma och företaget. Enligt amerikansk press var det drogproblem till följd av en levertransplantation, som gjorde att kronprinsen inte fick ärva den efterlängtade tronen. Historien valsade oräkneliga varv i amerikansk press förra året innan stridsyxan till slut begravdes.
En utmaning för globala företag, i framtiden, är enligt Marilyn Carlson Nelson, att vara multilokala, att ge både lokal och global service. När CWT i Sverige till exempel köpte Ark Travel var en av tankarna att stärka den lokala förankringen.
– Som global aktör har vi till exempel större möjligheter att jobba med säkerheten. Som vid tsunamin då vi snabbt identifierade vilka som var på plats och hade lite högre röst tack vare vår storlek.
Men det globala ger väl inte bara fördelar?
– Medborgare överallt riskerar att bli medborgare ingenstans. Vi måste ha tillräcklig kapacitet så att folk kan engagera sig i lokala problem. Hur ska vi till exempel kunna uppmuntra kvinnors möjligheter och ta vårt sociala ansvar i Dubai?
Marilyn Carlson Nelson har precis tagit steget ner från vd-posten i Carlson Group och lämnat över till fransmannen Hubert Joly, den första utanför familjen som blir koncernchef. Hon blir kvar som styrelseordförande, men frigör tid för frågor hon brinner för, som miljö och företagens sociala ansvar.
När hennes tio år på tronen summeras är framgången tydlig: intäkterna har fördubblats och företaget har globaliserats.
Vad är receptet för framgång?
– Partnerskap. Bubblan med private equity har drivit fram konsolidering i världen. Och när flygbolagen konsoliderar måste även vi göra det för att få balans i marknaden.
Samarbetet med SAS satte fart på Radisson SAS/Rezidor och partnerskapet med Accor inom affärsresandet bidrog till Carlson Wagonlits starka tillväxt.
Det entoniga ljudet från pålningen inför nästa stora flaggskepp, Park Inn vid Stockholm Klara, letar sig under hela intervjun upp till vår altan. Som en oavbruten påminnelse om hotellkedjans starka tillväxt.
Ger Rezidors rasande aktiekurs er lust att förvärva hela företaget?
– Nej, det skulle inte bidra till att hotellbolaget växer snabbare. Vi vill använda våra resurser till att förstärka varumärket i Asien, Sydamerika och USA. Vi ska fortsätta växa och vill bli bland de fem största hotellbolagen.
30 minuter är till ända. Marilyn Carlson Nelson smiter snabbt in i sviten och byter om till sin mörkblå eleganta dräkt. Och pärlorna. Redo för Rezidor SAS bolagsstämma. Sedan skyndar hon vidare för att skapa ny historia.
En sista kort fråga:
Vad är fördelen med att vara kvinnlig ledare?
– Fördelen är avsaknaden av testosteron. Nackdelen är avsaknaden av testosteron.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024