Annons:

Annons:

Bamses värld – dunderbra för barn och björn

Kolmården har öppnat dörrarna för säsongen­ och firar 50 år med att ge Sveriges mest älskade björn Bamse ett nytt hem. Travel News tog sina yngsta medarbetare med på en provrunda.

Köerna ringlar sig långa denna soliga lördagsförmiddag då vi raskt konstaterar att vi inte kommer att vara ensamma på Kolmården. Strax innanför entrén tar vi rulltrappan upp och skippar som många andra de skygga lodjuren för att gå rakt på parkens huvudattraktion – nya Bamses värld.

Julian, 8, och David, 10, har länge varit Bamsefans, men frågan är om inte parken är lite väl barnslig för deras smak.

Entusiasmen är det i alla fall inget fel på. Det första vi ser när vi kommer in är farmors hus uppe på berget. Killarna konstaterar direkt att – nej, dit går det inte att klättra, men det ser lockande ut. Miljön känns väldigt bekant för oss som läst Bamse och tittat på filmerna som kommit senaste åren. Mycket av idéerna och grundtankarna till hur Bamses värld ska se ut är hämtat från långfilmen Bamse i Tjuvstaden som kom förra året. Träd och stenar som vi verkligen tror är just träd och stenar är i själva verket uppbyggt av stålramar och betong för att ge den rätta Bamse-känslan.

Vi bestämmer oss för att testa en av de fyra nya åkattraktionerna ”Godiståget”. Kön är lång, men uppe på bron där vi köar får vi en fin utsikt över hela området. Vi som varit runt på en del parker senaste åren tycker att Bamses värld känns som en blandning av Pippi på Astrid Lindgrens Värld och Legoland. Känslan av småskalighet blandat med lekfullhet går igen.

Godiståget är en hit, men Delfintåget som finns på den marina delen av Kolmården får ändå lite bättre betyg för fart och känsla av killarna. De olika figurernas hus finns placerade runt på området och Bamses hus är roligt att gå in i och känna på fåtöljen­, knapparna­ på spisen och Dunderhonungen som finns lite överallt.

Försäljningsställena är samlade på torget och matserveringen som passande heter Farmors kök serverar köttbullar och pannkakor. Krösus Sork har tombolan och Brummelisa säljer godis. Hela området känns väldigt lekfullt. Vattenpölen där man kan plaska, stenar man kan hoppa på och områden där man kan breda ut picknickfilten. Teatern lockar många, men där får jag inte killarna att sitta still. Det finns för mycket annat som är roligare än att se en pjäs.

Efter två besök, där det andra senare på eftermiddagen var betydligt folktommare, är vi nöjda. Killarna ger Bamses värld tummen upp, men tycker nog att kusinerna som är fyra och sju år skulle ha tyckt det varit ännu roligare.

Bamses värld

Hitta hit: Kolmårdens djurpark och Bamses värld ligger norr om Norrköping.

Nya Bamses värld är 20 000 kvadratmeter stort och har fyra åkattraktioner: Berg- och dalbanan Godiståget, båten Viktoria, Skalmans bilar och Dunderhonungsburkarna.

Pris: Vuxna 399 kr, barn 349 kr för Kolmårdens djurpark inklusive Bamses värld.

Tips 1: Motstå frestelsen och gå förbi Bamses värld när ni kommer på morgonen, ta hellre besöket på eftermiddagen, då slipper ni köa.

Tips 2: Farmor är inte bara duktig på köttbullar och pannkakor, mjukglassen var gudomlig.

Betyg

Godiståget: ++++

Miljön: +++++

Lekvänlighet: +++++

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.