Annons:

Snart kommer det kosta att åka in i Storbritannien

Utländska besökare, även från länder där det inte krävs visa för inresa, kommer snart att behöva ansöka om tillstånd att komma in i Storbritannien genom det som kallas Electronic Travel Authorization (ETA). Text: Janne Sundling

”Kostnaden för en ETA vet vi inte  – men regeringen har sagt att den blir liten”

Den brittiska regeringen håller på att digitalisera de brittiska gränserna i slutet av 2025 – och ETA-systemet kommer att spela en viktig roll.

Systemet kommer att vara på plats i slutet av 2023, och besökare kommer att behöva fylla i en onlineansökan som ger dem tillstånd att resa in. Det blir även en avgift i ansökan – liknande hur USA:s eget ESTA-system fungerar.

Det är inte ett visum – ETA-systemet ger resenärer tillstånd att komma in i landet. Men man måste ansöka om en ETA före ankomst, annars kan man få böter.

Heathrow

Resenärer kommer att uppmanas att ansöka om en ETA minst några dagar före sin resa. Godkännande bör ges inom 72 timmar efter ansökan.

Efter att ETA har godkänts kommer besökare att få tillstånd att stanna i Storbritannien i sex månader, oavsett om det är av affärs- eller turistskäl.

Den brittiska regeringen har ännu inte bekräftat hur ofta besökare kommer att behöva ansöka om en ny ETA, men den kommer sannolikt att vara giltig i två år.

Kostnaden för en ETA vet vi inte  – men regeringen har sagt att den blir liten. EU implementerade ett liknande system 2022, vilket kostar 7 euro. En amerikansk ESTA kostar 21 dollar.

Den fullständiga listan över vilka nationer som kommer att omfattas av ETA har inte tillkännages ännu. Även om USA, Kanada och Australien är undantagna från visum kommer de behöva söka ETA. Även europeiska länder kommer sannolikt att inkluderas. De som reser från nationaliteter utan ett visumfritt avtal med Storbritannien kommer fortfarande att behöva ansöka om en annan tillämplig typ av brittiskt visa.

2 kommentarer

  1. Machiavelli: Schengen skall väl införa något liknande? Eller bara jag som hoppas?
  2. Johan: Om det blir likakrångligt som USAs esta kommer nog många välja bort Storbritannien som turistmål...
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024