Annons:

Finnair börjar väga passagerare

Det statligt ägda flygbolaget Finnair börjar väga sina passagerare. Testet pågår på Helsingfors-Vanda flygplats i februari, april och maj i år. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande, rapporterar finska Hufvudstadsbladet. 

Passagerarna får själva välja om de vill bli vägda. Mätningen görs i närheten av gaten och ska, enligt flygbolaget, vara anonyma. Endast medarbetaren vid kundtjänsten som arbetar vid mätpunkten kan se den totala vikten, påstår Finnair.

”Vi väger frivilliga kunder tillsammans med deras handbagage. I mätningen efterfrågar vi inga personuppgifter, enbart kundens totala vikt och handbagage, kundens ålder, kön och reseklass registreras i databasen. Ingen information samlas in som gör att deltagarna kan identifieras, säger Satu Munnukka som är ansvarig för flygplatsprocesserna vid Finnair.

Anledningen till vägningen är att Finnair samlar in viktdata om resenärerna och handbagaget för flygningarna. Enligt Finnair har varje flyg en maxvikt för att det ska kunna lyfta säkert och den här gränsen får inte överskridas. 

Bolaget konstaterar att kalkylerna som görs innehåller allt från planets vikt till bränslet, incheckade bagaget, frakten, cateringen ombord, toaletternas vattentankar och kunderna.

Uppskattningen om kundernas vikt görs utifrån fastställda medelvikter. De fastställda vikterna ska uppdateras vart femte år.

Testet gäller enbart vissa flygningar till andra europeiska länder och en del långdistansflygningar som går till länder utanför Schengenområdet.

En kommentar

  1. Enil: ”Enligt Finnair har varje flyg en maxvikt för att det ska kunna lyfta säkert och den här gränsen får inte överskridas”. Vilket uselt skitsnack. Det har väl knappast varit ett problem de senaste 50 åren, men nu plötsligt kommer man på det
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024