Annons:

Flyget ska halvera utsläpp – om 40 år

Flygindustrin lovar inför klimatkonferensen i Köpenhamn att halvera sina koldioxidutsläpp med 50 procent till år 2050.

Utöver utsläppsminskningen ska all tillväxt inom industrin vara klimatneutral till år 2020, skriver Nyhetsbyrån Six enligt DI.
 
– Det var en ganska lång process. Diskussionerna började vid årsskiftet, och sen har vi haft intensiva debatter inom IATA. Men jag tror att alla flygbolag inser att det är viktigt att få till ett avtal i Köpenhamn. Då får vi förutsägbarhet och det är viktigt för en global industri att vi har samma spelregler överallt. Annars får du konkurrens på olika villkor i olika delar av världen, säger Hans Ollongren, ansvarig för luftfartspolitiska frågor på SAS.
 
Flygbranschen har enats om att räkna sina utsläppsminskningar utifrån år 2005. Regelverket om utsläppsrätter inom EU är en delorsak till varför just detta årtal valts.
– Ett EU-beslut från förra året säger att flygindustrin ska delta i ett system för utsläppsrätter från och med 2012. Kommissionen tog beslutet att använda 2005 som basår, säger Hans Ollongren.
 
SAS siktar dock något högre än IATA:s gemensamma målram.
– Vårt övergripande mål är något vassare. Vi har sagt att vi till 2020 ska ha reducerat våra utsläpp med 20 procent, inklusive tillväxt, räknat från 2005 års nivå. Det är klart att det som ett nordiskt bolag är lättare att ha mer ambitiösa mål än andra eftersom vi kommit långt i vårt tänkande och teknik, säger Hans Ollongren.

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024