Annons:

Premium

Växande facklig kamp bland amerikanska snabbmatanställda

Lågavlönad personal, utan kollektivavtal som får jobba orimligt långa arbetspass. Så har det sett ut för amerikanska café- och restauranganställda länge. Men nu sker en förändring med både lagstiftning och facklig organisering. Text: Janne Sundling

Starbucks talesman Reggie Borges säger att fackföreningar inte passar företaget och de ”föredrar att arbeta direkt med arbetare för att göra förändringar”.

Kalifornien antog nyligen ett lagförslag som innebär fastställda minimilöner och arbetsvillkor mer än en halv miljon icke fackligt organiserade snabbmatsanställda.

Lagförslaget antogs av delstatssenaten med siffrorna 21–12. Snabbmatsindustrin och California Restaurant Association motsätter sig starkt lagförslaget.

Lagförslaget AB 257 innebär en process liknande den europeiska genom vilken anställda förhandlar fram kollektivavtal som gäller hela branscher. 

Kaliforniens lagförslag betyder att ett råd bestående av anställda och arbetsgivare, med delstatens medverkan, ska fastställa minimilöner och arbetsvillkor i hela Kaliforniens snabbmatsindustri.

Om lagförslaget slutligt blir lag, är det en stor seger för en spirande facklig rörelse i USA.

I augusti kunde anställda på tre Starbucks-caféer i Buffalo, fira att det gått ett år sedan de formellt tillkännagav planer på att bilda fackförening. En majoritet av de anställda i två av dessa butiker röstade för att ansluta sig fackligt, vilket satte igång en våg av fart som sedan spred sig till hundratals amerikanska platser. 

Men organiserande anställda har företaget svarat med stängningar av butiker. Nu har framställningarna om att organisera nya Starbucks-butiker sjunkit.

Till…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium

Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024