Annons:

Ta det på vackraste vägarna

Hemester i bilen? Då ska du leta upp tresiffriga vägar, till exempel väg 219 genom Sörmland som knep bronset i Riksförbundet M:s ranking. Av: Leif Holmkvist.

M Sverige har lagom till sommarsemestrarna utsett Sveriges vackraste vägar. Kriterierna för att vinna utmärkelsen är att vägen ska erbjuda ”vacker utsikt, en behaglig reseupplevelse och möjlighet till stopp”.

Vann gjorde Vildmarksvägen över Stekenjokk i Jämtland före väg 136, Byarumsvägen på norra Öland.

Betydligt mer centralt hittar vi trean, Utflyktsvägen, väg 219 genom Sörmland. Bakom vägens succé finns den ideella föreningen Gröna Kusten som ansvarar för skyltning och samverkan mellan medlemsanläggningar längs med Utflyktsvägen.

Kustvägen, Halland.

– Utflyktsvägen har organiserats som ett utflyktsmål just för att det är en magnifikt vacker vägsträcka och för att det finns många trevliga besöksmål att stanna till vid längs vägen, säger grundaren Lars-Gunnar Thor. 

Mellan Mälaren i norr och Bråviken i söder finns drygt 100 besöksmål, från Tom Tits i Södertälje till Kolmårdens djurpark i Norrköping. 

– Tanken med att föra stora och små verksamheter närmare varandra är kunna erbjuda besökare en helhet där de kan en stanna till på gårdsbutiker och restauranger, bo på mysiga hotell eller B&B, besöka museum och konstnärer eller upplev den vackra naturen, tillägger Lars-Gunnar Thor.

Vill du se vilken väg som M anser vackrast i ditt landskap, klicka på Sveriges vackraste vägar – Riksförbundet M Sverige.

Kommentarer är stängda.

Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024