Annons:

En fredagkväll ombord på Cinderella

Till att börja med vill jag tacka för alla namn på smarta, begåvade kvinnor i reseindustrin som har strömmat in efter min förra krönika. Det har även inkommit en del rookies, alltså unga smarta människor under 30 år som arbetar i resebranschen. Förra veckan gjorde jag en efterlysning och fick bra respons. Men det finns utrymme för fler. Har du tips på bra kvinnor som ska vara med i Travel News, mejla mig.

Det översta skiktet i reseindustrin och det övriga näringslivet utgörs av män. Men bakom varje vd finns en ledningsgrupp med många kvinnor som gör det stora jobbet. Det är dem vi ska skriva mer om i Travel News framöver.

Exakt hur och när återkommer jag till snart.

Nu över till ett annat ämne.

För exakt en vecka sedan gick jag och mina två söner ombord på Cinderella, Viking Lines mest kända partybåt. Den utlösande faktorn var att jag skulle testa kocklandslagets avsmakningsmeny. Såsom hyfsat välavlönad medelklass bosatt på Södermalm utgör jag inte den primära målgruppen för dessa resor. Det var fler Harley Davidson-tröjor än vad jag är van vid. Det var fler kvinnor i slöja också.

På det hela taget var de 1 500 passagerarna ett mycket representativt urval av det som ibland kallas det nya Sverige. Det var hela skalan från svart till vitt. På Södermalm där jag bor är vi multikulti, men ytterst få känner en enda människa som tror på Allah. Ombord på Cinderella blir vi alla lika. Vi vill äta gott, köpa billig sprit och hänga med nära och kära utan att stirra på klockan. Det är ingen slump att vetenskapsmannen Hans Roslings lyfter fram den första semestern som en avgörande  punkt i mänsklighetens utveckling bort från fattigdom. Jag är övertygad om att några nysvenskar får sitt absolut, första semesterdygn ombord på en finlandsfärja. Detta var det bästa med att vara ombord.

Det näst bästa var förstås avsmakningsmenyn. Lagledaren för Svenska Kocklandslaget heter Fredrik Andersson. Han presenterade maten fantastiskt bra tillsammans med vår servitör JO. JO heter egentligen Jan-Ove Köhler, har svenskt ursprung men pratar amerikanska. Han är en serviceklippa att bygga berg på. JO tog hand om mina barn när jag åt mig igenom de sex rätterna och tre aptitretarna. Det var ett hårt jobb, men som ni förstår måste någon göra det.

Vill du göra samma sak kostar det 1 595 kronor. Detta är den i särklass mest prisvärda avsmakningsmenyn du kan äta i Skandinavien. Tyvärr är den första batchen helt slutsåld, men ligg på låset när det blir en uppföljning.

Finmat på en Vikingfärja känns inte hand i handske. Och det var inte första gången Kocklandslaget klev ombord och mötte Janne Lindholm som är restaurangchef Viking Line och hans gäng. Men efter några besök i köket har det blivit en bro mellan det allra mest exklusiva och det som bäst beskrivs om bulkmat. Att ansvara för att 1 500 personer somnar mätta och nöjda är Viking Lines Janne Lindholms huvuduppgift. Att då dutta med såser och pilla på små kryddblad är verkligen överkurs. Men när spets och bredd möts uppstår ofta något sympatiskt. Jag tycker det är fantastiskt att Viking Line vill att maten ska hålla en hög kvalitet. Och jag är övertygad om att alla vill göra ett bra arbete. Genom coola förebilder blir vi alla bättre. På samma sätt som Formel 1 i Monaco ökar trafiksäkerheten i en rondell i Västerås gör kocklandslaget så att alla på Cinderella får bättre mat.

Vad kan då bli bättre ombord på Cinderella om vi struntar i maten? Några saker förstås. Luftkonditioneringen är iskall och gör att jag skriver dessa rader med en jobbig snuva. Jag och mina söner tycker också att båtens internet suger. Jag anser även priserna i spelhallen, två euro per game, är alldeles för högt. (Har hört att Tallink Silja bara tar en euro.) Avslutningsvis saknar jag ett gym ombord. Eftersom jag lever enligt klockan 18modellen, ingen alkohol före detta klockslag, blir timmarna fram till att vi ska stiga av lite sega. Men att färdas in i Stockholms hjärta och mötas av Gamla stan, Södermalm och Djurgården, samtidigt som solen sakta sänker sig i väster är magiskt. Vi har världens vackraste huvudstad och att anlända från Östersjön slår det mesta.

Idag har vi första träffen i träffen i Travel News framtidsråd för att kunna säkerställa att Travel News Academy utvecklas på rätt sätt. Rapport här på sajten inom kort.

Ha en bra helg så hörs vi nästa vecka.

 

Kommentarer är stängda.

Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024